Vandaag open van 10:00 - 17:00

Mini-moestuin te klein? Ga voor een grote oogst

Mini-moestuin te klein? Ga voor een grote oogst

Moestuin bij Tuincentrum OsdorpDe mini-moestuintjes van de Albert Heijn vliegen al een paar weken over de toonbank. Levert deze mini-oogst je te weinig op? Voor echt resultaat pak je het groter aan.

Sla zakken potaarde in (zaai- en stekgrond van Pokon), verzamel bakjes waar je de zaadjes in kunt laten ontkiemen. Plastic bakjes en turfpotjes zijn verkrijgbaar, net als kant en klare kweekbakken met deksel en fijne kweektafels. Zorg wel voor gaatjes onderin, voor goede drainage. Inspiratie nodig? Op Pinterest vind je veel originele ideeën voor het kweken van groente.

Roze of gestreepte tomaten kweken in je moestuin

Dan aan de slag! Heb je al een idee wat je wilt kweken? Kies ook eens voor ‘andere’ gewassen: Waarom geen ‘gouden’ bieten of aubergines die eruitzien als witte eieren? Op dit moment zijn tomaten de beste planten om zelf in huis te kweken. En ook daar zijn soorten die je fantasie te boven gaan: van roze tot gestreepte vruchten. Ook kruiden, radijs en sla zijn niet moeilijk. Ook kun je nu al beginnen met komkommers en als je een kweekkastje hebt, kunnen de komkommers in de lente in hun kastje naar buiten. Andere planten die het goed doen rond 15 graden Celsius – in zaaibakjes zijn: bloemkool, broccoli, kropsla, rode bieten, spruiten, zomerprei en venkel. Hou de aarde vochtig door de grond voorzichtig te besproeien.

Jurgen Smit legt in het onderstaand filmpje uit hoe je begint met een moestuin.

Recycle je planten voor je moestuin

Je kunt zelfs planten van vorig jaar hergebruiken. Munt is hiervoor ideaal. Schud de meeste grond van de oude plant en snijd een paar stevige wortels van maximaal 5 centimeter lengte af. Deze wortelstekken zet je vervolgens in een andere pot in je vensterbank. Verspenen doe je pas als na de kiemblaadjes de eerste echte blaadjes zichtbaar zijn. De plantjes hebben dan een pot nodig met een diameter van 9 centimeter. Meestal gaat het om bloemkool, broccoli.

Stekjes in de buitenlucht

Liever al meteen in de buitenlucht aan de gang? Dat kan ook. Gebruik deze maand om al het onkruid uit je moestuin te verwijderen. Werk compost in, strooi mest waar nodig. Wil je graag aardappels planten? Laat vroege aardappels dan eerst in je huis kiemen en plant daarvan een paar in een zak of pot. Bieslook, dille, koriander, peterselie en kervel doen het prima in de buitenlucht, net als rabarber, ui en sjalotten. Heb je een serre, of een andere beschutte plek? Zaai dan sla of rucola. Dan kun je met pasen je eerste oogst binnenhalen!

Pak het groter aan

Duurt het moestuinieren je allemaal wat te lang? Om in de zomer volop van kruiden te kunnen genieten (denk aan munt-thee, of rozemarijn voor het vlees), kun je ook meteen grotere exemplaren kopen in het tuincentrum. Zorg ervoor dat je de munt niet in je tuin zet, maar in bakken. Anders woekert de plant door je hele tuin.

Hier zie je alvast hoe je heel gemakkelijk aan de slag kunt met bieslook in je moestuin.

En met munt - waar je ook nog veel soorten van hebt!

 

Tip: Noteer alle zaden die je hebt gezaaid, plus de zaaidatum. Zo sta je straks niet vertwijfeld naar je moestuin te kijken met de vraag of je nu wel of niet de wortels uit de grond mag trekken.

Vragen over je moestuin?

Kom dan langs bij ons in het tuincentrum in Amsterdam waar we je graag verder helpen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Hier moet je op letten!

De echte barbecue-experts gaan voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er waar moet je op letten bij de aanschaf?

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven