Lelijke molshopen? Zo kom je van je mol af!
Zitten er molshopen in je gazon? Dan heb je te maken met een mol! Het zijn hele nuttige beesten maar ze veroorzaken ook wel wat problemen met onder andere de lelijke molshoop. Lees verder voor alle tips over het verjagen en bestrijden van mollen.
Waarom zijn mollen een probleem?
Mollen staan erom bekend dat ze goede gravers zijn en dat is niet gelogen. Met hun gangen dragen ze hun steentje bij aan de gezondheid van je gazon. Zo zorgen al deze gangen ervoor dat je de grond belucht wordt, en dat helpt ook weer mee aan een goede drainage. Daarnaast eten ze alle insecten in hun gangenstelsels op waaronder Emelten en Engerlingen die zeer schadelijk zijn voor je gazon. Helaas kan het ook fout gaan met een mol in de tuin. Door alle gangen kan bijvoorbeeld bestrating verzakken en de molshopen die achterblijven zijn ook erg vervelend.
Waar komen mollen op af?
Mollen houden van humusrijke grond en mooie groene grasvelden zonder bomen en andere beplanting. De wortels van bomen maken het lastig voor een mol om in je tuin te komen. Ook moet het grondwater niet te laag staan, want dat zitten de regenwormen (zijn favoriete maaltje) ook veel dieper in de grond. Mollen leven alleen en zijn territoriaal, dat betekent dat je altijd te maken hebt met één mol in je tuin.
Zijn mollen schadelijk?
Mollen zijn niet direct gevaarlijk, maar kunnen wel verzakkingen in je tuin veroorzaken. Daarnaast vinden veel mensen de molshopen erg hinderlijk. Als je de mol niet direct wilt bestrijden, raden wij je aan de opgekomen molshopen direct aan te pakken. Met een hark kun je de aarde verspreiden en het gazon krijgt de kans om weer verder te groeien. Zeker na een regenbui kun je het gat al bijna niet meer zien.
Hoe kan ik mollen bestrijden?
Wil je de mol bestrijden dan zijn er verschillende opties. Bekende manieren zijn bijvoorbeeld het plaatsen van mollenklemmen in de tunnels. Het plaatsen is eenvoudig en klemmen kunnen opnieuw gebruikt worden.
Hoe kan ik mollen op een diervriendelijke manier bestrijden?
Wil je de mol liever niet doden, dan zijn er gelukkig ook verschillende diervriendelijke methodes. Het is algemeen bekend dat mollen erg slechtziend zijn, maar wist je dat ze wel erg gevoelig zijn voor trillingen en voor geuren? Hier liggen dan ook meteen de meest vriendelijke verjagingsmethodes voor de mol. Met een mollenverjager in je gazon maak je het ondraaglijk voor de mol om in jouw tuin te leven. De verjager zendt trillingen uit in de grond die erg intimiderend zijn voor mollen. Door steeds wisselende frequenties kan de mol ook geen resistentie opbouwen. Deze methode is niet schadelijk voor andere dieren in je tuin. Pas wel op met grasmaaien dat je de verjager niet raakt.
Een andere methode is om het reukorgaan van de mol te benutten. Er zijn verschillende geurende planten waar de mol niet van houdt en hem een reden geeft om jouw tuin te vermijden. Denk dan aan Keizerskroon, Kruisbladwolfsmelk (deze plant is niet alleen onaantrekkelijk maar ook giftig voor de mol), Nieskruid en Tuingloxinia.
Hoe kan ik een mollenplaag voorkomen?
Omdat je altijd maar met één mol te maken hebt, is het moeilijk een plaag te noemen. Wel zijn er stappen die je kan ondernemen om mollen uit je tuin te weren.
- Voeg veel beplanting en bomen toe aan je tuin. Mollen houden niet van deze wortels.
- Je kan een mollennet of mollengaas plaatsen in de grond. Dit is wel veel werk en erg duur.
- Plant sterk geurende planten waar de mol niet van houdt.