Vandaag zijn wij gesloten

Succesvolle zaden voor in de (pot) grond

Succesvolle zaden voor in de (pot) grond

wortelsHeb je het te druk voor het kweken van zaden op je vensterbank? Geen probleem: nu kun je ook zaden meteen in de (pot)grond stoppen. Dit zijn de succesnummers die weinig zorg nodig hebben.

1. Wortels

Hoe groter het zaad, hoe dieper het in de grond moet, meldt moestuinkenner Wim Lybaert. Dat betekent dat de zaadjes van wortels op zo'n halve tot een centimeter diepte gezaaid kunnen worden. Deze zaden zijn 'lichtkiemers'; ze hebben een beetje licht nodig om te kiemen. Dat doe je door ze niet teveel te bedekken door grond. Zet ook sterk geurende planten erbij, zoals ui, bieslook of basilicum - tegen de wortelvlieg.

2. Uien

Een lekkere groente, die je ook in de winter kunt bewaren! Geef elke ui zeker 7 centimeter de ruimte en plant ze op ongeveer 5 cm diepte. Zorg ervoor dat de puntjes net boven de grond uitsteken. Is het loof verdroogt in de zomer, dan trek je de uien uit de grond.

3. Koriander

Een dankbaar kruid om mee te beginnen. Koriander zaai je niet diep. Uiteindelijk zaait de koriander zelf ook gemakkelijk uit, net als rucola.

4. Courgette en pompoenen

De supergroeiers onder de planten: ze hebben amper een maand nodig om flink te groeien. Van courgette en pompoen heb je niet veel zaad nodig, want behalve dat ze supergroeiers zijn, hebben ze ook veel ruimte nodig. Welke pompoen kun je het beste kiezen? Lybaert adviseert de Hokkaido's en de Butternuts voor de smaak. En voor wie weinig ruimte heeft: de minipompoenen, zoals Sweet Dumpling, Baby Boo en Jack Be Little. Alleen voor de namen al leuk om te proberen.

5. Spinazie

Geef de spinazie-zaadjes lekker de ruimte met 10 centimeter en plant de zaadjes 1 tot 2 centimeter diep. Spinazie is dol op de koele dagen van april. Wanneer je zorgt voor een vochtige bodem, groeit de plant razendsnel en heb je straks 'emmers en emmers spinazie', belooft moestuinman Wim Lybaert.

6. Sla

Een halve centimeter is genoeg om de zaadjes van sla gelukkig te maken. Zorg voor wat variatie om straks genoeg sla te hebben: begin met een rijtje snijsla, daarna een rijtje kropsla en dan een rijtje rucola. Je kunt al over vijf weken je eerste zelfgekweekte sla gaan eten!

Tip

Geen groene vingers? Je kunt ook plantjes kopen die al wat groter zijn gegroeid. Deze kunnen beter tegen een stootje. In ons tuincentrum vind je een uitgebreid aanbod van gekweekte groenten.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
De Beste Kamado Barbecue: Welke Past Bij Jou?

Ben je op zoek naar de ultieme barbecuebeleving? Dan is een kamado barbecue een uitstekende keuze. Deze keramische alleskunners zijn enorm veelzijdig en populair bij zowel hobbyisten als professionele grillmeesters. Maar welke kamado past het beste bij jou? In deze blog helpen we je op weg.

Lees meer...
tips
Tuintips voor maart: zo geef je jouw tuin een vliegende start

Maart roert zijn staart en markeert het moment waarop de winter eindelijk ruimte maakt voor de lente. In dit blog delen we praktische tuintips voor maart zodat je klaar bent voor een bloeiend voorjaar.

Lees meer...
zaden
Februaritopper voor binnen en buiten: primula

Primula’s of sleutelbloemen zijn vrolijke, vroege voorjaarsbloeiers voor binnen en buiten. De naam zegt het al: primula is afgeleid van het Latijnse woord ‘primus’, dat ‘eerste’ betekent.

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven