Vandaag open van 09:30 - 18:00

Moestuin in mei: wat moet je weten?

Moestuin in mei: wat moet je weten?

Tips moestuin meiMei is een geweldige maand voor je moestuin, want alle plantjes groeien nu als een dolle. Dus: aan de slag! Wat mag je niet vergeten?

Het is moeilijk voor te stellen dat het begin mei nog steeds kan vriezen, maar vanaf 15 mei kun je met een gerust hart met alle planten naar buiten gaan. Eerder kon je al bietjes, broccoli, bonen, wortelen, sla, rucola, ui en prei zaaien, nu komen daar courgettes, komkommers, aubergine maïs, pompoen, zomerpostelein en meloen bij.  Mei is ook de maand waarin je kunt oogsten: radijs, koolrabi, kervel, kropsla, spinazie, ui, prei en rabarber.

Basilicum tegen insecten

Check ook even welke planten je het beste bij elkaar kunt zetten. Plant bijvoorbeeld basilicum, citroenkruid of dille naast je planten, omdat ze zo sterk geuren houden ze vervelende insecten op afstand. Deze kruiden kun je ook prima in je keuken gebruiken. Heb je in huis planten als aubergines, paprika’s en tomaten gekweekt, dan kun je deze nu een paar uur per dag laten ‘afharden’ in de buitenlucht. Zet ze hiervoor op het terras of op het balkon. Zorg er ook meteen voor dat tuinbonen, erwten en tomatenplanten een steuntje in de rug krijgen (bamboestok), als ze straks een groeispurt maken.

Aardappels ‘plukken’

De aardappelperiode is in mei wel voorbij, met een beetje geluk vind je nog wat late rassen. In ons tuincentrum vind je Elho potten voor aardappels, waarmee je de aardappels eenvoudig kunt oogsten door de binnenpot eruit te tillen, super handig voor volgend jaar! Ook leuk in pot: de Parijse wortel. Deze wortel hoeft minder diep de grond in en is iets groter dan een radijs.

Bekijk dit filmpje als je meer wilt weten over het kweken van wortels.

In potjes of vollegrond

Fanatieke groenliefhebbers hebben waarschijnlijk al elk potje gevuld met zaadjes. Het is een opluchting om eindelijk meer ruimte te hebben in de vollegrond. Alleen: zaaien in potjes heeft nog steeds voordelen. Je voorkomt dat slakken massaal de jonge plantjes opeten en je kunt de gezonde zaailingen meteen op een plek zetten die je voor ogen hebt. Zaai je namelijk teveel in de vollegrond, dan moet je later alsnog uitdunnen. Uitdunnen doe je door gezonde exemplaren te laten staan en de zwakkeren uit de grond te trekken. Bekijk op het pakje van de zaadjes wat de plantafstand moet zijn. Zo zorg je ervoor dat de sterke exemplaren ook flink kunnen groeien.

Tips tegen onkruid

Moestuinonderhoud staat nu vooral in het teken van de strijd tegen onkruid. Helaas: onkruid zaait zich snel uit. Dus kun je vast wel wat tips tegen onkruid gebruiken. Zo voorkom je met een mulchlaag dat zaadjes van onkruid ontkiemen. Met mulchen bedek je de grond rondom je plantjes met organisch materiaal, bijvoorbeeld houtsnippers, een dun laagje gras, stro, compost of cacaodoppen (deze laatste helpt ook nog eens tegen slakken). Je kunt ook oregano, lavendel, munt of koriander mengen door een mulchlaag. Die geur schrikt insecten af en zo blijven je moestuinplantjes een plaag bespaard.

Meer weten? Of tips nodig voor je moestuin? Kom langs in ons tuincentrum en onze medewerkers helpen je graag op weg! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven