Vandaag open van 09:30 - 18:00

De voor- en nadelen van stenen bloempotten

Stenen bloempotten zijn erg populair en verkrijgbaar in verschillende materiaal samenstellingen, zoals: keramieken, clayfibre en terracotta. Al deze materialen hebben, afhankelijk van de situatie waarin je ze gaat gebruiken, zo hun voor- en nadelen. In dit blogitem vertellen we je meer over de verschillende soorten stenen potten en waarom je beter geen terracotta pot voor je hortensia kunt kopen.  

Stenen bloempotten zijn blijvend populair de laatste jaren. We zien ook veel ontwikkeling van nieuwe materialen, die bijvoorbeeld lichter van gewicht zijn. Echter hebben de verschillende steensoorten nog steeds verschillende voordelen ten opzichte van andere materialen. Om je een stukje op weg te helpen bij het kiezen van een nieuwe bloempot, delen we vandaag alle details over stenen bloempotten. Voordelen, nadelen en belangrijke aandachtspunten komen aan bod, dan weet je meteen of een stenen bloempot goed bij jou, jouw planten en de gewenste standplaats past. Verschillende soorten stenen bloempotten die we onderscheiden zijn:

De verschillende bewerkingen en samenstellingen van steen hebben op het gebied van stjil, kwetsbaarheid, gewicht en waterdoorlaatbaarheid verschillende kenmerken die zowel voordelig als nadelig kunnen zijn afhankelijk van de plantsoort.

Wat zijn de voor- en nadelen van keramiek bloempotten?

Bloempotten van keramiek zijn gemaakt van steen dat geglazuurd is. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Dankzij de veelzijdigheid van het glazuur is keramiek te verkrijgen in verschillende kleuren, prints en stijlen.
  • Keramiek is vorstbestendig: door de bewerking van de potten nemen deze minder water op dan bijvoorbeeld het materiaal terracotta.
  • Keramiek is uv-bestendig, dus betreedt er geen verkleuring van het glazuur op.

Er is eigenlijk maar één nadeel tegenover deze voordelen, namelijk het gewicht: De potten zijn vrij zwaar, waardoor ze wel wind- en stootbestendig zijn, maar lastiger te verplaatsen. 

Wat zijn de voor- en nadelen van clayfibre?

Het materiaal clayfibre is een combinatie van glasvezel en klei. Deze samenstelling biedt zowel verschillende voordelen als nadelen. De voordelen zijn onder andere:

  • Het materiaal is licht van gewicht, dus de bloempotten zijn gemakkelijk te verplaatsen.
  • Ten opzichte van geglazuurde stenen potten is het materiaal clayfibre relatief voordelig.
  • Clayfibre is vorstbestendig doordat dit materiaal minder water opneemt dan terracotta.
  • Clayfibre is uv-bestendig waardoor er geen verkleuring optreedt.

Clayfibre heeft echter één nadeel tegenover deze voordelen, dat is dat het materiaal gevoeliger is voor schade dan geglazuurd steen. 

De voordelen en nadelen van Clayfibre bloempotten | Tuincentrum Osdorp

Wat zijn de voor- en nadelen van terracotta?

Terracotta is een materiaal dat blijvend populair is de afgelopen jaren. De voordelen van terracotta zijn:

  • Tegenover geglazuurd steen en clayfibre is het een voordelig materiaal
  • De verscheidenheid aan soorten en maten maakt terracotta erg geliefd, omdat de verschillende formaten potten met elkaar te combineren zijn tot een mooi geheel.
  • Door de open structuur van het materiaal komt er meer zuurstof bij de wortels van de plant, wat de groei van de wortels bevordert.

Wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn, is het feit dat terracotta veel water opneemt. De wortels blijven hierdoor minder lang nat, wat voor sommige planten voordelig is en voor andere planten juist niet. Bijvoorbeeld een cactus kan niet goed tegen natte voeten, waardoor dit een voordeel kan zijn. Een hortensia heeft veel water nodig, dus dan is dit een nadelig effect. Een ander nadeel van het materiaal terracotta is dat het gevoeliger is voor schade dan bijvoorbeeld geglazuurde potten. Bij lege terracotta potten geven we dan ook altijd de tip om een lege pot eerst in een bak met water te leggen, zodat deze het water opzuigt. Een plant in een terracotta pot kun je altijd ook meer water geven dan je normaal gesproken zou doen. Terracotta is een materiaal dat minder gemakkelijk te verzenden is vanwege de kwetsbaarheid.

Voordelen en nadelen van stenen bloempotten | Tuincentrum Osdorp

Hoe kies je een bloempot van het juiste materiaal?

Ieder materiaal heeft zo zijn eigenschappen en kenmerken, waar je rekening mee kunt houden bij de keuze. Bij het verschil in materialen kan de prijs uiteraard een rol spelen, waarbij het vaak zo is dat een relatief goedkoper materiaal ook poreuzer is. Afhankelijk van de plantsoort is het essentieel om rekening te houden met het afvoersysteem. In een volledig waterdichte pot liggen ziektes sneller op de loer, waar poreuze bloempotten vaak een schoteltje nodig hebben om het overtollige water op te vangen. Uiteraard is stijl en vormgeving ook van belang, omdat de pot deel uit gaat maken van het balkon, de tuin, of het interieur. Planten kunnen extra goed tot hun recht komen als de pot een mooi geheel vormt met de rest van de omgeving. Houd er hierbij echter ook rekening dat de maat van de pot goed aansluit bij de plant. Als vuistregel geven wij vaak aan dat de pot net iets groter (5-10 centimeter) dan de plastic kweekbak. Uiteraard kun je onze medewerkers ook altijd om advies vragen om de juist maat en het juiste materiaal uit te kiezen voor jouw planten.

Meer nieuws of inspiratie voor bloempotten?

 Bekijk ons inspiratie bord op Pinterest met mooie pot en plant combinaties voor buiten. 

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven