Vandaag open van 09:30 - 18:00

Deze kamerplanten doen het goed in de schaduw!

Kamerplanten maken je huis gezelliger, maar wat als je weinig licht hebt? Niet iedereen heeft grote ramen waar veel zon doorheen schijnt. Gelukkig zijn er planten die prima groeien op schaduwrijke plekken in huis. In dit artikel lees je welke kamerplanten goed groeien in de schaduw, hoe je ze verzorgt en hoe ze je huis mooier maken. Of je nu net begint met planten of een ervaren botanicus bent, deze tips helpen je om van je donkere hoekjes iets bijzonders te maken!

Waarom schaduwplanten handig zijn

Planten die goed groeien in de schaduw zijn erg praktisch. Waarom?

 

  • Past overal
    Ze doen het goed in kamers met weinig licht zoals badkamers, gangen of woonkamers zonder grote ramen. Maar let op: iedere plant heeft licht nodig, dus zet hem bijvoorbeeld niet in een badkamer zonder ramen.
  • Makkelijk te verzorgen
    Veel van dit soort planten zijn sterk en hebben niet veel aandacht nodig.
  • Goed voor je gezondheid
    Ze maken de lucht schoner en zorgen voor een ontspannen sfeer.

 

Wist je dat de onder andere de Lepelplant (Spathiphyllum) volgens een NASA-onderzoek helpt om de lucht in huis schoon te maken? Schaduwplanten zijn dus niet alleen mooi, maar ook nog eens nuttig.

 

 

Top 10 kamerplanten voor schaduwrijke ruimtes

Hier is een lijst met planten die perfect zijn voor schaduwrijke plekken. Met deze planten breng je niet alleen groen in huis, maar voeg je ook een stukje geschiedenis en charme toe aan je interieur!

 

  1. Spathiphyllum (Lepelplant)
    Deze plant is afkomstig uit de regenwouden van Zuid-Amerika en staat bekend om zijn elegante witte bloemen en luchtzuiverende eigenschappen. De Lepelplant verwijdert namelijk stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht. Daarnaast symboliseert deze plant vrede en zuiverheid, wat hem extra bijzonder maakt.

    lepelplant
  2. Philodendron scandens
    Ook wel de Hartblad Philodendron genoemd vanwege zijn prachtige hartvormige bladeren. Deze plant komt uit de tropische regenwouden en is een echte strijder. Hij groeit gemakkelijk (ook in minder optimale omstandigheden) en is ideaal als hangplant of klimplant.
  3. Dracaena marginata (Drakenbloedboom)
    Met zijn slanke bladeren en sterke stam is de Dracaena een echte blikvanger. De plant komt oorspronkelijk uit Afrika en kan uitstekend omgaan met droogte en weinig licht. De naam 'Drakenbloedboom' verwijst naar de rode hars die uit de stam komt als hij beschadigd raakt.
  4. Chlorophytum (Graslelie)
    Deze sterke plant met sierlijke, smalle bladeren komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Hij staat bekend als een van de makkelijkste planten om te verzorgen. Leuk weetje: de Graslelie produceert kleine 'pups' die je kunt afknippen en verpotten.
  5. Calathea
    Deze plant uit het regenwoud van Brazilië staat bekend om zijn kleurrijke bladeren met unieke patronen. Wat deze plant extra bijzonder maakt is dat hij 's nachts zijn bladeren sluit. Dit wordt ook wel een 'levende plant' genoemd.
    Calathea
  6. Howea forsteriana (Kentiapalm)
    De Howea forsteriana komt in de natuur voor op het Australische eiland Lord Howe en daar groeit deze elegante palm traag. Hij is enorm sterk en dat merk je. De Kentiapalm geeft elke kamer een tropische uitstraling en staat net als de Lepelplant bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen.
  7. Monstera 'pertusum' (Gatenplant)
    Deze iconische plant is afkomstig uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en heeft unieke bladeren met gaten. Het is een makkelijke plant die graag klimt, wat hem ideaal maakt voor creatieve interieurontwerpen.
  8. Rhapis excelsa (Stokpalm)
    Deze elegante palm uit Zuidoost-Azië is een symbool van luxe en verfijning. Hij groeit langzaam en kan goed omgaan met weinig licht. De Stokpalm is ook populair in kantoren vanwege zijn sterke luchtzuiverende eigenschappen.
  9. Begonia maculata (Stippenplant)
    Met zijn opvallende stippen is deze plant een echte blikvanger. Hij komt oorspronkelijk uit de tropen en combineert prachtige kleuren met een speelse uitstraling. Fun fact: de onderkant van de bladeren is vaak roodachtig, wat zorgt voor een mooi contrast.
  10. Aspidistra Elatior (Kwartjesplant)
    Deze onverwoestbare plant uit de schaduwrijke bossen van Oost-Azië is perfect voor donkere plekken in huis. De Aspidistra Elatior staat bekend om zijn rechtopstaande, glanzende bladeren en zijn bijna onverwoestbare karakter. Hij heeft weinig verzorging nodig en kan goed tegen droge lucht en wisselende temperaturen. Geen groene vingers? Dan is dit jouw ideale schaduwplant!

 

Tips voor schaduwplanten verzorgen

Schaduwplanten zijn makkelijk maar hebben wel wat aandacht nodig. Hier zijn een paar simpele tips:

 

  • Water geven
    Geef pas water als de bovenste grond droog is. Te veel water kan de wortels namelijk laten rotten.
  • Voeding
    Gebruik in de lente en zomer één keer per maand een beetje plantenvoeding.
  • Draai de plant
    Zet je plant af en toe een andere kant op zodat alle kanten licht krijgen.
  • Houd het vochtig
    Vooral planten zoals varens en Calathea’s houden van vochtige lucht. Hoe zorg je daarvoor? Simpel! Zet gewoon een bakje water in de buurt van de plant.

gatenplant verzorgen

 

Hoe kies je de beste schaduwplant?

Denk na over deze dingen als je een plant kiest zodat je zo lang mogelijk van je planten kunt genieten.

 

  1. De grootte van de ruimte
    Een kleine kamer? Kies een compacte plant zoals de Kwartjesplant. Voor grote ruimtes is een Dracaena mooi.
  2. Met welk doel koop je de plant?
    Wil je dat de plant de lucht schoonmaakt zoals de Lepelplant? Of zoek je vooral een mooie plant zoals de Calathea?
  3. Hoeveel tijd heb je?
    Geen tijd? Kies dan een makkelijke plant zoals de Drakenbloedboom of Gatenplant, of overweeg om een kunstplant te kopen.

 

Bij het kiezen van een schaduwplant gaat het niet alleen om esthetiek, maar ook om functionaliteit. Een goed gekozen plant kan een positief effect hebben op je woonruimte én je welzijn.

 

Veelgemaakte fouten met schaduwplanten

Zelfs makkelijke planten kunnen soms problemen geven. Dit zijn de meest voorkomende fouten die mensen maken als ze een schaduwplant kopen:

 

  • Teveel water
    Dit kan de wortels beschadigen. Kleine tip: maak gebruik van hydrokorrels in je bloempotten!
  • Verkeerde plek
    Zet schaduwplanten niet in fel zonlicht, dit kan er namelijk voor zorgen dat hun bladeren verbranden en dat is natuurlijk zonde.
  • Geen voeding
    Ook schaduwplanten hebben soms voeding nodig om te groeien. Geef ze dus niet het hele jaar door alleen maar water uit de kraan.
  • Geen licht
    Iedere plant heeft licht nodig, ook planten die het goed doen in de schaduw. Heb je een ruimte zonder ramen waar je graag een plant zou willen neerzetten? Dan kun je bijvoorbeeld deze lamp van Elho gebruiken om dit op te lossen. Of je koopt een mooie kunstplant!

 

Onthoud dat elke plant uniek is. Door goed te kijken naar de behoeften van jouw plant kun je veel problemen voorkomen en genieten van een gezonde, groene omgeving.

zieke plant help me

 

Maak elke hoek groener

Donkere plekken in huis hoeven niet saai te zijn. Met de juiste schaduwplanten maak je elke ruimte gezellig en fris. Of je nu kiest voor de sterke Gatenplant of de opvallende Calathea, er is altijd een plant die bij je past.

Wil je meer weten over kamerplanten? Bekijk dan onze andere artikelen of kom langs op onze afdeling met kamerplanten in het tuincentrum in Amsterdam. We hebben een zeer ruim opgezette afdeling met honderden kamerplanten. Van grote groene kamerplanten tot hangende kamerplanten en zelfs cactussen. Kijk naar ons fotoalbum hieronder voor een beeld van de afdeling.. Hopelijk heb je nu antwoord op de vraag "welke kamerplanten kunnen tegen schaduw?" en kun je meteen aan de slag!

Ontdek ons tuincentrum

kamerplanten
Kamerplanten oppotten doe je zo!

Je hebt een kamerplant uitgekozen die je wilt, maar wat nu? Lees verder voor alle hulp en tips bij het oppotten van je nieuwe kamerplant!

Lees meer...
kamerplanten
Hoe zet ik mijn plant over op Hydrocultuur?

Een plant op hydrocultuur heeft veel voordelen, waaronder een ontzettend makkelijke verzorging. Maar hoe zet je planten over op Hydrocultuur?

Lees meer...
kamerplanten
Hydrocultuur planten: Alles wat je moet weten

Wil je weten hoe je moeiteloos groene, gezonde planten in huis kunt kweken met 80% minder waterverbruik? Ontdek de slimme wereld van hydrocultuur.

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven